Gravel bike – ideální jízdní kolo (nejen) během zimních měsíců

Gravel bike – ideální jízdní kolo (nejen) během zimních měsíců

 09.11.2023

Gravel bike je fenomén posledních let. Jak se ale ukazuje, nejde jen o módní záležitost, která vydrží nejvýše 2-3 sezóny, nebo slepou uličku ve vývoji cyklistiky.
Právě naopak. Jde o přirozenou potřebu spojit sportovní, ale zároveň pohodlnou jízdu na zpevněných a rozbitých cestách či v méně náročném terénu.

Tedy v podstatě do terénu, kde velká část cyklistů směřuje většinu svých výjezdů.

CO JE GRAVEL BIKE

Gravel má na rozdíl od klasického silničního kola vzpřímenější posed. Geometrie je položenější, hlavová trubka vyšší, kola mají větší rozvor. Jezdec sedí pohodlněji oproti závodnímu silničnímu kolu, což pocítíte zejména při dlouhých cestách.

827 rondo ruut vsestranny gravel bike.png

Gravel umožňuje použití širších plášťů, standardem bývá šířka v rozmezí kolem 37 – 42 mm, ale není problém nalézt i modely s průchodností až pro 50 mm širokou gumu. To je rozhodně více než na silničním kole a také více než na cyklokrosovém kole, jehož šířka pláště je limitována pravidly UCI. Širší plášť nabízí větší míru pohodlí při jízdě. Na druhé straně ale zvyšuje valivý odpor a tedy jezdíte „pomaleji“. Každý jezdec si tak může nalézt ideální kompromis pro svůj styl jízdy.

Při gravlu se myslelo na praktičnost – na dlouhé výlety a bikepackingové výpravy bývá vybaven návarkami na rámu a vidici pro nosiče zavazadel a blatníků.

Gravelové rámy jsou dostupné v různých materiálech – od oceli, přes hliník, karbon až po titan. Dnes už téměř samozřejmostí bývají kotoučové brzdy a pevné osy.

NENÍ GRAVEL JAKO GRAVEL

Tím, že gravel jako disciplína se neustále vyvíjí, jednotlivé druhy jízdních kol mohou být rozdílné svým vzezřením, ale hlavně využitím.

Mnohé značky dnes nabízí několik modelů pro různé využití. Od všestranných kol, přes městská přesouvadla, až po bikepackingové šerpy.

Pokud máte rádi rychlost a závodní ambice, i v gravel segmentu si najdete to pravé ořechové pro vás, například v podobě karbonového Bianchi Impulso Pro.

831 bianchi impulso pro rychly sportovy gravel.png

Bianchi Impulso Pro je zástupcem sportovních gravelů milujících rychlost

Mnozí producenti kol upustili od výroby hliníkových modelů (endurance) cesťáků na kotoučových brzdách a jako alternativu nabízejí rovnou gravle.

Dává to smysl, protože většina použitých kol jsou právě s průměrem 28“, tedy totožným s silničními koly. Stačí tak přezout na užší, silniční pláště a za upgrade hodný pár desítek eur dostaneme pohodlný endurance cesťák. Případně pořídit si extra set kol, čímž dostaneme možnost mít v podstatě 2 kola na jednom rámu.

Je tedy důležité uvažovat o tom, jak budeme kolo používat a kde plánujeme jezdit, což je ta nejužitečnější informace při nákupu.

832 lapierre crosshill gravel.png

GRAVEL VÍME JEDNODUŠE ROZDĚLIT PODLE VYUŽITÍ NA:

  • Všestranné turistické kolo - ideál na většinu slovenských rekreačních cyklostezek při sbírání nových zážitků
  • Závodní Gravel bike - speciálně určený k závodění
  • Commuter – skvělý dopravní prostředek pro dojíždění do práce – svižný, pohodlný s možností montáže blatníků v ošklivém počasí. Městský terén mu nedělá problém
  • Bikepacking – odolný ocelový nebo hliníkový gravel přímo počítá s montáží nosičů, tašek a výbavy na vaše několikadenní dobrodružství

829 kellys soot bikepackingovy gravel.png
Bikepacking je i díky gravlům stále populárnější / zdroj: www.kellys.sk

PROČ POVAŽUJEME GRAVEL ZA SKVĚLÝ ZIMNÍ TRÉNINKOVÝ KOLO?

Jelikož zimy bývají stále chudší na sníh, minimálně v českých nížinách je možné jezdit na kole prakticky celoročně. V době od listopadu do března se může stát gravel jediným ideálním kolem.

Vlhké zimy s teplotami těsně nad nulou mění lesní stezky na blátivé galeje, čímž se stávají prakticky nesjízdné.

Gravel tehdy lze využít pro svižnou jízdu na zpevněných štěrkových lesních cestách, širokých zvážnicích i cestách plných výmolů. Na kratší zimní výjezdy s cílem intenzivnější aktivity ideál.

830 gravel je skvely bicykel na zimu.png

Gravel se přes zimu neztratí ani na cestě. Jízda na širších pláštích po štěrkem posypaných silničních komunikacích a rozbitých krajnicích je přece jen bezpečnější než na 28 mm širokých silničních pláštích.

Další věcí, kterou po zimním výjezdu oceníte je fakt, že údržba není tak náročná. Pevný rám v kombinaci s pevnou vidlicí lze umýt s porovnání s celoodpruženým horským kolem poměrně jednoduše a rychle.

Pokud zvažujete koupi kola pro celoroční využití, gravel bike může být skvělá volba. S výběrem vám rádi poradíme, resp. můžete si vybrat z množství gravel biků z naší nabídky, kterou nalezete u nás: