Jak vybrat cyklistickou přilbu?

Jak vybrat cyklistickou přilbu?

 09.11.2023

Cyklistická přilba je jeden z nejdůležitějších doplňků každého cyklisty. Jak si vybrat správnou přilbu na kolo z velkého množství značek, velikostí, tvarů či cenových hladin?

V následujících řádcích se pokusíme přiblížit postup a jednotlivé atributy při výběru přilby.

Cyklistická přilba je rozhodně doplněk, který byste si měli na hlavu nasadit během KAŽDÉ jízdy na kole. I ta nejlevnější přilba je lepší než žádná.
Jelikož ale přilba chrání vaši hlavu, jedná se o doplněk výbavy, na kterém byste rozhodně neměli šetřit.


VÝBĚR CYKLISTICKÉ PŘILBY PODLE TYPU CYKLISTU

Ať už jezdíte převážně na horském, silničním či trekingovém kole, je vhodné si vybírat cyklistickou přilbu k tomu určenou. Většina výrobců vyrábí přilby na jednotlivé disciplíny jako jsou silniční či horská cyklistika. Třeba si jen vybrat z nabídky. Samozřejmě najdeme také přilby, které jsou univerzální a použitelné na cestě nebo v lese.


PŘILBY NA CESTNÍ CYKLISTIKU

Jejich design je zaměřen na poskytování dostatečného pohodlí a větrání přes velké větrací otvory v horkých dnech nebo když vyvíjíte velké úsilí. Aerodymanický tvar pomáhá k efektivnímu výkonu.
Na silničních přilbách obvykle nenajdete kšilt.

702 prilba na cestnu cyklistiku dotout.png


PŘILBY NA HORSKOU CYKLISTIKU

Horská cyklistika se svými podkategoriemi jako cross country, enduro, allmountain, sjezd vyžaduje odlišný typ přilby.
Přilby na horskou cyklistiku jsou obecně „hlubší“ než ty na cestu. Zadní část zasahuje až pod zátylek. Dnes již téměř standardním prvkem je nastavitelný plastový kšilt. Ten využijete nejen jako ochranu před sluncem, ale může vás zachránit před šlehnutím větví po tváři během jízdy v lese.

704 prilba cratoni c maniac mx.pngIntegrální přilby s odnímatelným chráničem brady. Cratoni C-MANIAC 2.0 MX vás ochrání při agresivnější jízdě

Integrální přilby s chráničem čelisti jsou charakteristické pro sjezd. Dnes na trhu najdeme také speciální „enduro“ přilby, které mají odnímatelný chránič brady, díky čemuž se jezdec neprohřívá například během jízdy směrem nahoru kopcem


TURISTICKÉ A MĚSTSKÉ PŘILBY

Turistické přilby jsou obvykle levnější a poskytují základní formu ochrany. Ta by měla postačovat pro rekreační cyklisty, kteří jezdí v nízkých rychlostech a v nenáročném terénu.
Městské přilby zase najdete v různých stylech, které vyhovují neformálnějšímu oblečení namísto lycry.

724 rozdelenie prilieb podla typu cyklistu.png

DĚTSKÉ PŘILBY

Často se jedná o kopie turistických přileb, které se dodávají v menších velikostech, aby bezpečně sedly na hlavu dítěte. Pro mladé talenty není problém najít integrální přilby s chráničem brady.
V nabídce naleznete i přilby pro nejmenší cyklisty, již od jednoho roku. Přicházejí v nejrůznějších barvách, designech as oblíbenými kreslenými postavičkami, aby oslovily děti.

705 detska prilba cratoni pro cycling.png


KDYŽ TEDY IDENTIFIKUJETE TYP PŘILBY PODLE DRUHU JÍZDĚNÍ, NA CO OSTATNÍ SE TŘEBA PŘI VÝBĚRU ZAMĚŘIT?

POHODLÍ PŘI NOŠENÍ

Kromě bezpečnosti je důležitým atributem při nošení přilby pohodlí. Pokud přilba správně a pohodlně sedí na hlavě, je větší pravděpodobnost, že splní svůj bezpečnostní účel v případě nehody.

Před samotnou koupí přilby, je vhodné si změřit obvod hlavy krejčovským metrem. Tak cyklista ví, jakou velikost přilby si v obchodě ptát. Většina cyklistických přileb má v zadní části možnost nastavování obvodu pomocí klipsny nebo kolečka. Na některých přilbách se toto upínání nastavuje i ve vertikálním směru.

Abus Powerdome cyklisticka prilba


Při zkoušení přilby povolíme stahování na maximum, nasadíme přilbu, dotáhneme stahování a bez upnutí přilby pod bradou se předkloníme, nebo pokýváme hlavu ze strany na stranu. Pokud neupevněná přilba nespadne z hlavy, jsme na správné cestě k výběru té správné. Následně zkontrolujeme přilbu po obvodu hlavy, jestli nás někde netlačí, tak aby nás po delší době nezačala na hlavě omínat.

Každá helma má jiný tvar, tak jako každý cyklista má jiný tvar hlavy. Některé jsou více kruhového tvaru, některé více oválné. Proto přibla, která sedne vašemu kamarádovi, nemusí automaticky sedět i vám.

POČASÍ

Povětrnostní podmínky, ve kterých nejčastěji jezdíte na kole, hrají roli při výběru přilby. V teplém počasí jsou vhodnější lépe odvětrané přilby, s lepším tokem vzduchu as více otvory. Naopak v chladném a deštivém počasí jsou vhodnější uzavřené přilby, tak aby studený vzduch příliš neochlazoval hlavu.

Abus powerdome prilba

REFLEXNÍ PRVKY

Pokud jezdíte po silnici v provozu a nebodaj i ve tmě, vezměte v úvahu reflexní prvky na přilbě i její barvu. Čím křiklavější přilba, tím viditelnější v provozu. Dokonce některé přilby mají integrované zadní světlo.

CENA CYKLISTICKÉ PŘILBY

Pro množství cyklistů je první atribut při výběru cyklistické přilby cena. Pokud je přilba certifikována a je správně upevněna na hlavě, měla by vás ochránit bez ohledu na její cenu. I nejlevnější přilba by měla splňovat alespoň základní certifikace.
Zda je přilba certifikovaná zjistíte na nálepce uvnitř přilby. Ta by měla určovat splnění technické normy na evropské úrovni, označené písmeny „CE“ a „EN 1078“.

717 bianchi pro cycling.png

PROČ SE OPLATÍ PŘIPLATIT SI ZA DRAHŠÍ PŘILBU?


Dražší helmy od známých výrobců často kromě základních technických norem nabízejí i mnohé technické a bezpečnostní vychytávky. Do vývoje vkládají nemalé finanční prostředky s cílem přinést co nejbezpečnější a nejpohodlnější ochranné systémy pro naše hlavy.

Pro ilustraci zmiňme například. technologii Quin v přilbách Abus. Jedná se o integrovaný snímač pohybu Q-senzor, který využívá náhlých změn pohybu. V případě pádu nebo nebezpečí upozorní kontaktní osobu přes chytrý telefon a udá polohu.

DALŠÍ VÝHODY KUPY CYKLISTICKÉ PŘILBY OD ETABLOVANÝCH VÝROBCŮ:

  • Dražší přilby jsou zpravidla lehčí. Čili při delších výletech se vyplatí mít lehčí přilbu. Následně vás z ní nebolí krk.
  • Lepší odvětrání a ventilace vzduchu pod přilbou a tedy méně pocení.
  • Lepší aerodynamiku, pokud vám jde o vteřiny v závodě.
  • Lepší dostupnost náhradních dílů a větší výběr příslušenství, než vyměnitelný kšilt či náhradní polstrování.
  • Hezčí zpracování, což je samozřejmě subjektivní individuální pohled.
  • Možnost tzn. „crash replacement“ programu -> mnoho výrobců jako Abus či Cratoni nabízejí v případě zničení přilby v důsledku pádu během záruční doby, možnost koupí stejné přilby za zvýhodněnou cenu

718 dotout prilby.png


JAKÁ JE ŽIVOTNOST CYKLISTICKÉ PŘILBY?

Údaj o životnosti přilby naleznete na obalu jen velmi zřídka, nebo vůbec. Není vůbec snadné říci jednoznačný interval.
Podle výzkumu neziskové organizace Bicycle Helmet Safety Institute, některé přilby si uchovaly své vlastnosti i dvě desítky let.

Naopak Snell Foundation uvádí, že lepidla, pryskyřice a další materiály používané při výrobě přilby mohou mít vliv na degradaci materiálu výstelky. K degradaci přilby přispívají vlasové oleje, tělové tekutiny a kosmetika, povětrnostní podmínky, způsob skladování i běžné opotřebení.

Výrobci zvyknou doporučovat výměnu přilby v intervalu 3 až 5 let a to iv případě, že nejeví známky poškození.

V JAKÉM PŘÍPADĚ URČÍTE VYMĚNIT CYKLISTICKOU PŘILBU ZA NOVOU?

  • Pokud nosíte starou přilbu, která nesplňuje žádnou technickou a bezpečnostní normu
  • Pokud najdete na- nebo v přilbě prasklinu
  • V případě pádu na hlavu nebo nárazu (například do větve stromu) a to iv případě, že se přilba „jeví“ v pořádku.
  • Pokud vám přilba spadla z velké výšky na tvrdý povrch
  • Pokud upevňovací mechanismy, přezky a upínání přestaly správně pracovat a dobře nedrží

Obrovský výběr cyklistických přileb na skladě naleznete v našem e-shopu: https://wigoo.cz/cyklistika/prilby/

DOBRÁ RADA NA ZÁVĚR: pokud helma má nějakou prasklinu, nebo už prožila pád z kola i bez viditelných následků, více ji nepoužívejte a raději si pořiďte novou. Prasklá přilba není důvod ke smutku, ale spíše naopak – udělala si práci, na kterou byla vyrobena. Zachránila totiž vaši hlavu.